torsdag 3. juli 2014

Warszawa

Canon-fotograf
Mandag 23 juni gikk ferden via Rygge og Modlin til Warzawa. Ferien fikk en dårlig start da min Nikon og nyinnkjøpte fish-eye linse forsvant på turen. Mest sannsynlig ble det knabba av noen langfingra Ryan Air ansatte - det virker med sannsynlig at jeg glemte det på flyet enn at noen skulle tatt det mens jeg gikk ut og til flybussen. Men når det ikke kommer til rette på Lost and Found, så må jeg jo tro at noen andre har tatt det? Flyselskapets ansatte kan da ikke være så frekke? Eller? Uansett så bekrefter det mitt allerede dårlige forhold til Ryan Air. Har friskt i minne den gangen jeg sto igjen på flyplassen i Vilnius med en 8-åring og ikke fikk bli med.

Men jeg vil ikke la en drittsekk ødelegge min ferietur, og heldigvis hadde jeg også tatt med meg kamera til jobben - en Canon D7. Og den duger jo i massevis for feriebilder, - selv om den ikke har fish-eye optikk. Så får jeg heller diskutere Nikon med forsikringsselskapet. 

 Min kjære venn og reisefølge, Arnt, har vært her før og holder på at det er i nærheten av gamlebyen vi må bo. Siden det meste av hoteller er utsolgt og det som er igjen er over vårt budsjett, så leier vi en leilighet. Den har god utsikt til Warzaw Towers og er høyt oppe - ekte polsk leilighet med alt vi trenger for noen dager. Ryddig utleieselskap og hyggelige verter. Og viktigst av alt: gang avstand til alt vi har lyst til å gjøre
Utsikt til og fra reiret vårt

Så.. hva gjør vi i byen?

Shopping!

Stemninga i crewet er størst for å starte med litt shopping, og siden vi bor så nærme Zlote Tarasy, så ble det der vi gjorde unna det meste av shoppingen

Her fins alt mulig! Det vi endte opp med var shitloads of klær til den yngre garde, hovedsaklig fra New Yorker, som har tøffe ungdomslklær til en overkommelig pris. Og så fikk da herren seg en vakker juvel til samlingen sin. 
På Costa Coffe fikk jeg den største kaffekoppen noensinne
 - og det smakte da riktig så godt!

Dining!

Konklusjon etter noen få dager er: det er mye god mat i Polen! Første kvelden spiste vi på Grand Kredens - en spesiell, koselig og overdådig dekorert restaurant i den bedre enden av skalaen. Interiøret her var en blanding av alt mulig. Vegger og var rustikke, det ser ut som om lokalet er en ombygd stall, med lysekroner i plast og glass - ingen er like. Overdådige blomsteroppsatser av plast, en gigantisk kjøttøkssamlig i taket over det som ser ut som et gammeldags kokested med peis, en dykkerhjelm i kobber En fantastisk vedovn og ikke minst: Veldig god mat! Vi spiste suppe servert i brød - spareribs og forskjellig kjøtt. 

Mat og interiør på Grand Kredens
Men juvelen av restaurantene tror jeg må være Restauracja Cafe Zamek - på slottet. God mat og mye mer enn jeg forventet. Spesielt desserter hadde de dreisen på! Friterte poteter kunne byttes ut i forskjellige typer poteter - noe jeg oppdaget litt for sent men godt var det likevel! Absolutt ett sted å anbefale.
Restauracja Cafe Zamek

Sammenligner man restaurantene så var kanskje maten og menyen på Grand Kredens et lite hakk bedre enn på Zamek, men omgivelsene og slottsfølelsen på Zamek var stas. Grand Kredens har åpent WiFi. 

Ting å se 


På et bekrenset antall dager så må man velge - og vi valgte først å gå over alt. Da får man sett mye mer og avstandene var heller ikke så store. Det første vi valgte å gjøre var å komme oss opp i toppen på Polens høyeste bygning: Pałac Kultury.

Pałac Kultury

Senteret for kultur og vitenskap - med utkikksterasse!

For 2 Zloty kunne man bruke denne noen minutter

Er smilet noe anstrengt Hr Aune?

God plass å gå på her :)

..og utsikten er formidabel:


Her i fra utsiktsterassen i 30. etasje er vi 114 meter over bakken, og folk og biler er som små legofigurer. 


Hele bygningen er med sitt 49 meter lange spir 237 meter høy, har 3288 rom fordelt på 42 etasjer, med en samlet overflate på 123 000 m².

Palasset var i kort tid verdens høyeste klokketårn, da det i 2000 fikk montert en klokke på hver av de fire sidene av bygningen. Det ligger i dag på andre plass bak NTT DoCoMo Yoyogi Building i Tokyo.
Kilde: Wikipedia


Klassisk heis-selfie på veien ned

Hard Rock Cafe

Hard Rock Cafe ligger rett ved kjøpesenteret Zlote Teracy

Gitarvegg og gratis WiFi

Skjorta til Jimmy Hendrix
Trommesettet til Clive Burr
Iron Maiden, Killers, Number of the Beast

Copernicus vitenskapssenterKopernikus var en av renessansens store polyhistorikere. Han var astronom, matematiker, jurist, økonom, strateg, lege, poet, astrolog, tolk, kleriker, guvernør, administrator og soldat. I 1517 presenterte han en kvantitetsteori om penger, som har vært et grunnleggende konsept innenfor økonomi frem til idag. I 1519 formulerte han en versjon av Greshams lov, før den engelske økonomen Thomas Gresham.. Kilde: Wikipedia
Kopernikus er mest kjent for å ha utformet den moderne
formuleringen av det heliosentriske verdensbilde,
hvor jorden og de andre planetene roterer rundt solen
Aristarkhos fra Samos var forresten den første var inne på det heliosentriske verdensbilde. Han levde rundt 300 f.kr. Men det ble ikke noe gehør for teorien den gang.

Her inne hadde vi det så moro - med så mye interessant å se, at jeg glemte nesten å ta bilder. Anbefales masse! Og vi drar hit neste gang også, for vi rakk ikke å se alt før de stengte 

Minner litt om Leonardo DaVinci sine konstruksjoner

De revolutionibus orbium coelestium - 1543
 pendelen svinger i takt med jordrotasjonen


Folk og fe

Hestedrosje og fin mann på Slottsplassen

Rød dame og røde blomster

Gatekunst

Gartneren

Gul dame og gul bil

Mate fugler
Bygningsarbeidere

Blind love
Filminnspilling


Utenfor muren

Warsawa by Night

God natt i fra Warsawa - en kul by!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar