onsdag 4. november 2015

Halloween 2015

Halloween er tid for gresskar, monstere og godteri. En av de morsomste dagene i året og like koselig som julejvelden! I år har jeg laget noen godsaker av gresskarfyllet. Og det ble så vellykket at jeg vil skrive oppskriftene ned her.


Sylta gresskar

1 kg gresskar i biter
2 dl eddik
2 dl eple-eddik
375 g sukker
375g brunt sukker
40g hel fersk ingefær

Kok opp eddik og sukker og legg i gresskarbitene og den skrelte ingefæren. Kok gresskarebitene møre. Avkjøl og sett på lokk. Ta ut ingefæren etter en uke.


Gresskarpai

Paibunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann
Gresskarpuré:
450 g gresskar
1⁄4 ts salt
Gresskarfyll:
4 stk egg
2 dl sukker
100 g smeltet smør
1 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts malt kanel
1 ts malt pomeranskall
1⁄2 ts malt ingefær
1⁄2 ts malt muskat
2 ts vaniljesukker
450 g gresskarpuré
1 boks vikingmelk 


  1.  Lag gresskarpuré. Forvarm stekeovnen til 180 °C. Skrell gresskar og del det i grove biter. Legg bitene på bakepapir på et stekebrett. Dryss over salt. Sett brettet midt i stekeovnen og bak gresskarbitene i 30-40 minutter, eller til de er helt møre. Bruk en skje og ha de bakte gresskarbitene over i en hurtigmikser. Mos dem til en glatt purè. 
  2. Ha alle ingrediensene til paibunnen i en hurtigmikser og kjør til en fast deig. Kna den sammen med litt hvetemel og pakk den i plastfolie. La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den kjevles ut.
  3. . Kjevle eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet eller fryseren i 15-20 minutter før steking. Forstek paiskallet i ca. 10 minutter på 200 °C. 
  4.  La ovnen stå på, men senk temperaturen til 180 °C. Pisk sammen egg, sukker og smeltet smør. Bland inn mel, bakepulver, krydder, vaniljesukker, gresskarpurè og kondensert melk. 5. Fyll paiskallet forsiktig med blandingen. Plasser formen midt i ovnen og stek paien i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast. Server paien lun eller avkjølt, gjerne med litt pisket krem og en lite blad med sitronmelisse som pynt.

Utskåret gresskar er et "must" En skarp kviv, og en tusj til å tegne på med er gode hjelpemidler.


Tradisjonen tro: Gruppebilde med kostymer!