mandag 12. februar 2018

Fron Lasskjørerlag på tur

På tur opp Bergstulvegen i Venabygd
Litt bakgrunn for denne tradisjonen: 

Vintervegen over Venabygdsfjellet var ei viktig ferdselsåre mellom Gudbrandsdalen og Østerdalem frå byrjinga av 1800-tallet og framover. Gruvedrifta var i stor vekst og varer utanfrå var heilt naudsynt.  Rørosbanen kom i 1880 og da avtok lasskjøyringa og nå er tradisjone teke opp att med Fron Lasskjøyrarlag.

Denne kommentaren kjem frå ein gammal formannskapsprotokoll i Ringebu, og vart publisert på laget si facebookside av Ove Løkken: 

Ferdatrafikken og kvilestedet Holtesetra eller "Helvede kaldet". her var det kvileplass og møteplass for lasskjørere fra Fron, Ringebu og Øyer. Frå herredsstyremøtet i Ringebu 28. mars 1854 skriv sokneprest W.A. Fegt: "Thomas Holteseteren eller Helvede bør tilstaaes et bidrag til oppførelse av waaningshus og stall til bekvemmelighed for den mengde som aarlig reiser over Sollifjellet med korn og mel til Folldalen og Røros, ca 800-1000 lass hver vinter" Stallen skulle ha plass til 12-15 hester. Thomas skulle merke vegentil Bølhøgda med steinvardar eller stakar. Som betaling skulle det utliknast frå Sør-Fron, Ringebu og Øyer kommunar 1 skilling pr. skylddalar. Hervanka det nok ein dram og kortspel. Ein seinare prest i Ringebu, N.C. Hald likte ikkje navnet Helvede og fekk det forandra til Holtesetra. 






For mer av turen så besøk gjerne facebooksiden deres.
Rørosmartnan sine nettsider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar