mandag 26. november 2018

Ål Kirke

Ål kirke (Ål kyrkje) er en langkirke fra 1880 i Ål kommune, Buskerud fylke. Den ble oppført av Andreas Keitel etter tegningene for Nedstrand kirke. Byggverket er i tre og har 450 plasser.

Kirken ble ombygget i 1959 etter planer av Frederik Konow Lund. Ved den anledning ble det til da nygotiske interiøret totalt endret, og inventaret fra begynnelsen av 1700-tallet ble tatt i bruk igjen. Koret fikk en kopi av takhvelvingen fra stavkirken.
(kilde Wikiedia)


Benker fra 1959. Rektangulære vanger med fyllinger. Farver: nyanser av grått. Gråblått i vangefyllingene. De eldre benker hadde sveifede vanger

Korskille, utført av bilthuggeren og kontrafeieren Augustus Samuel Ritter og «medhavende». Arbeidet ble påbegynt 1702. Gjenreist 1958 med ny bjelke og ny brystning. Den oppstandne Kristus med utstrakte armer. Skåret av Kristofer Leirdal 1967. Opphengt på veggen over korskillet.

  Prekestolen bæres av Samson i feltherredrakt med jernspyd i hånden. Prekestolen bæres av Samson i feltherredrakt med jernspyd i hånden.

Altertavle skåret av bilthugger og kontrafeier Augustus Samuel Ritter fra Lübeck og «medhavende» 1705

Kortaket er en kopi av takhvelvingen fra Ål Stavkirke som ble revet i 1880

Herme fra 1700-årene. Hjelm på hodet. Akantus om nedre del. Tapp for feste på undersiden. Farver: Blek karnasjon, rød og sort hjelm. Hvit drakt med røde bånd. Akantus i rødt og hvitt. H. ca. 130 cm.


Alterbilde, oljemaleri av Kristus i skyen, kopi av Adolf Tidemands maleri i Tyristrand kirke ved C. Brun.

Orgel Bygget 1959, levert av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrik A/S Snertingdal. 16 stemmer, 2 manualer, pedal. Elektro-pneumatisk med 9 koppler. Fasade med 7 fag synlige piper. Farver: Grått med staffering i blått og gull. Merket «AD MCMLIX». Gave fra Olaf Bjella og Aal Sparebank.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar