mandag 30. mai 2016

Choirokoitia Neolithic Settlement, Cyprus


Choirokoitia  har værtt oppført som en World Heritage Site av UNESCO siden 1998. Området er kjent som en av de viktigste og best bevarte fornminner i det østlige Middelhavet . Mye av sin betydning ligger i at her er det helt tydelig at det har vært et organisert funksjonelt samfunn i form av en kollektiv bosetting, med omkringliggende festningsverk for felles beskyttelse. Neolittisk akeramiske periode er representert ved denne bosettingen og rundt 20 andre lignende bosettinger spredt over hele øya.

Utrolig fasinerende å se denne byene i fra den yngre steinalder



Her ble grunnlaget vår vår form for sivilisasjon lagt


Khirokitia ligger på en åsside i dalen av Maroni River mot den sørlige kysten av øya ca 6 km fra sjøen.


Metoder for livsopphold praktisert av sine neolittiske innbyggere inkluderte oppdrett avlinger, gjete sauer og geiter, og avle opp griser.






Døde ble begravet under gulvet i husene

lørdag 21. mai 2016

Gialia Holy Mother Georgian Monastery

Gialiaklosteret er et middelaldersk georgisk-ortodokse kloster viet til Jomfru Maria. 

Ruinene ligger i en skog rundt fem kilometer fra kysten i nærheten av den lille byen Polis
Kaffestopp i Polis 
Chrysochous.

I 1981 ble ruinene identifisert av Wachtang Djobadze fra California State University. Det var imidlertid ikke før i 2006 at en systematisk arkeologisk forskning fulgte etter at de georgiske og kypriotiske myndigheter ble enige om i fellesskap å undersøke ruinene.

Det ble rapportert i 2008 at utgravingene indikerte at klosteret ble bestilt i slutten av 10. århundre av georgisk kong David III Kuropalates og at renovering ble gjort under regimet til David IV Aghmashenebeli (1089-1125). Klosteret er med sikkerhet attestert i det 12. århundre, da det ble renovert på oppdrag av dronning Tamar av Georgia (1184-1213). Gamle georgiske kilder rapporterer at det var i georgisk eierskap til det 14. århundre, og graver og andre elementer avdekket tyder på at den var i bruk mellom det 14. og 16. århundre. Det var angivelig plyndret og ødelagt i det 16. århundre, men ser ut til å ha vært i bruk så sent som i 1935, før endelig ødeleggelse av et jordskjelv i 1953.

To hovedstrukturer er identifisert: den tidlige Jomfru-kirken, og den senere St. Georgs kirke, datert sannsynligvis til det 11. og 12. århundre hhv. Rester av georgiske malerier og inskripsjoner fra det 13. og 14. århundre har også overlevd.

Panaya Chrysogialiotissa





lørdag 14. mai 2016

Tomb of the Kings

Omgitt av ørkenlignende landskap og til lyden av bølger som bryter mot klippene ligger Tomb of the Kings i Pafos på Kypros. Til tross for det royale navnet har ikke gravene vært benyttet av konger, men av innbyggere i Neo Pafos i perioden 300 f.kr til 300 e.kr og de har fått navnet sitt fra den imponerende måten de fremstår på. Gravene ser ut til å være påvirket både av hellenistisk, romersk og egyptisk byggemåte og det er 7 av dem spredt utover et stor område










Den største og mest imponerende av de 7 gravene