mandag 30. oktober 2017

Litt om familier og fotografering

Snakker man med mennesker som begynner å dra på åra, og spør dem når livet er på sitt beste vil mange svare: Da barna var små. Det er en fase i livet vi opplever så mye i hverdagen og som, når man ser tilbake på det, kanskje var den perioden i livet som skapte flest gode minner.

Selv har jeg enda barnehagebildet av sønnen min hengende på veggen, og det er et bilde jeg er veldig glad i. Aner ikke hvem som tok det, men en fotograf hos min tidligere arbeidsgiver Caspersen Foto. Før jeg begynte å jobbe der. Der er lille Sander smilende i sin regnbuefargede genser, den første genseren han fikk som han valgte ut selv. For meg vil han alltid være litt sånn. Den lille glade gutten i regnbuefarger. 

Det jeg er litt lei meg for er at jeg ikke har er bilde av oss sammen - et fint bilde som kunne hengt på veggen. Hadde jeg visst det jeg vet nå hadde jeg gått til fotograf og fått et sånt bilde. Det hadde vært verd noen kroner, men nå er det for sent. Jeg har ett av oss sammen som ble tatt på konfirmasjonen hans. Men der også burde jeg lagt litt mer jobb i det. Det er et snapshot, men tatt med mitt kamera. Småbarnsperioden er en fase som ikke kommer igjen, og å ha bilder fra den perioden blir bare mer verd jo eldre en selv og barna blir. 

Mine foreldre var flinke - de tok oss med til fotograf. Der sitter vi i fotostudio til Vesla Elstad  hele gjengen, i bunad og dress. Broder'n med blåveis (han skalla i badekarkanten rett før vi skulle dra) og vi jentene mer eller mindre skamklipte. Men det var sånn vi var. Minus bunaden. Den brukte vi bare 17 mai. Og hos fotografen. Og foreldrene våre er ikke med på bildet. Det kunne de godt ha vært. 

Selv liker jeg godt bildene fra dagliglivet, i vanlige klær og gjerne utendørs. I lek og aktivitet - et tidsvindu tilbake til den virkeligheten som var. Og jeg finner både stor glede og stor tilfredsstillelse i å gi familier det jeg selv mangler. Fordi jeg vet hvor viktig det kommer til å bli.
Familiens hender
Våre beste år

fredag 6. oktober 2017

Mammuthuggu av Linda Bakke - ny skulptur på Fåvang


Plenty av badeplass på Fåvang.

Linda Bakke er kunstneren bak Mammutskulpturen på Fåvang, Dragen i Ringebu, og også Elgen langs RV 3.
Her er hennes egne ord om skulpturen, sakset fra hennes Facebookside:

Tenkte jeg skal si litt om bakgrunnen for denne skulpturen. Dette var en konkurranse hvor Ringebu og Fåvang skulle få hvert sitt kunstprosjekt. Oppdragsgiver ønsket kunstverk med nasjonal/internasjonal kvalitet, samtidig som det bygget på historie og identitet for tettstedene. Det skulle og være spennende attraksjoner for reisende og turister. Gudbrandsdalen er helt unik i nasjonal sammenheng når det gjelder funn av mammut levninger. Og Fåvang er det stedet i Norge hvor det er gjort flest funn. Fåvang har tatt mammuten til seg og gjort den til sin. Når man går en tur gjennom Fåvang sentrum ser man flere eksempler på det. I 2008 dukket en 70 cm lang bit av en støttann plutselig opp i Myhre grustak. Der er det også gjort funn av støttenner både i 1988, 2009 og 2013. Grustaket ble dannet ved at en stor breelv førte med seg enorme løsmasser. Trolig er funnene mellom 50.000-100.000 år gamle. Det var da en enkel oppgave å finne ut hva jeg skulle foreslå til Fåvang. I valg av plassering til kunstverket utmerket Fåvangdammen seg som det naturligste stedet. Dette i forhold til synlighet,tilgjengelighet og omgivelser. En viktig ting er at når man står ved kunstverket kan man se rett bort på Myhre grustak der mammutbeinrestene ble funnet. Skulpturen er produsert i syrefast 316 stål. Den er satt sammen av mange mindre biter som er banket, tilpasset og sveiset sammen. Og til slutt pusset og høypolert. Dette er arbeid det ikke finnes ekspertise på i Norge. Så jeg er veldig takknemlig for det utrolige arbeidet de kinesiske håndverkerne hos Sino i Beijing har gjort. Og en stor takk til dyktige Tobias Nordvik som har hjulpet meg med 3D illustrasjoner. Da håper jeg mammuthugguskallen blir til glede for reisende, turister og kommunens innbyggere i lang tid fremover..
4/10-2017

Skulpturen er allerede blitt populær å fotografere og beundre, vakker som den er. Selv ønsker jeg med et brudepar som vil fotografere seg her. Kjenner du noen kanskje?


Fåvang har nå den kuleste badeplassen i Gudbrandsdalen!

fredag 25. august 2017

Sommeferie i Trøndelag

I kornåkeren like ved campingplassen var det kuttet en 70 cm bred gate i åkeren - perfekt for en minishoot!

Slaget på Stiklestad. her døde Olav. Vi hadde vel sett for oss et slag, men han havnet under disse gardinene

Middelaldermarked! Veldig moro og masse kult å se på


Soria Moria Camping plass var mye bedre enn forventet. Selv om det var kronglete å finne frem var det veldig pent der

Å ha med hund og gutter på tur betyr mye action

Denne rasteplassen i Midtre Gauldal hadde finefasiliteter


lørdag 22. juli 2017

Dresin-tur på Valdresbanen

På Dokka kan man leie dresin og sykle langs den gamle Valdresbanen. Turen er litt over 23 kilometer i fra Dokka til Hov og går langs jordbruksområder, Dokkadeltaet og Randsfjorden. Dresinen er overraskende lett å trø og det finnes både enkle og tandem.
Det er fint plass til et barn i tillegg til to voksne til å trå, så en familie på tre kan fint bruke en tandem-dresin. Det er lurt å ha med litt mat og drikke - lage en liten picnic under veis. Det gjorde vi og hadde det superfint :) 


Mellom geiterams og prestekrager

Ute av Dokkadelatet går turen videre langs Randsfjorden 

Sagvika har både badestrand og toaletter. Det er veldig fint å stoppe her


Vvil man ha en pause vipper man bare dresinen av skinnene. Het er det flere som har pause i Sagvika
Familie på tur
Har du lyst til å dra på tur? Sjekk Valdresbanen for info

tirsdag 18. juli 2017

Astrid Lindgrens verden


I dette huset på prestegården Näs i Vimmerby
ble Astrid Lindgren født 14. november 1907. 
Et besøk i Astrid Lindgrens verden er absolutt verd å få med seg om man har mulighet til det. Her er det mye å se på for voksne og massevis av ting å utforske for barna. Det er en del traller til utlån, men da vi kom var alle borte så det er sikkert lurt å ha trillevogn som avlastning for slitne barneføtter. Det er et stort område og sent på dagen var det en god del slitne barn å se. Nok drikke og en liten matpakke og fremfor alt god tid er nok lurt. Det er flere steder å få noe å spise og maten virket ok. Toalettene var rene og luktet godt. Faktisk. Selv sent på dagen.
Det finnes også en app som heter Astrid Lindgrens Värld og om du laster ned den så har du både kart og oversikt over de forskjellige teaterforestillingene. Hvor du kan spise, hvor du kan leke og når man kan hilse på de forskjellige figurene sånn som Emil, Pippi og Ronja Røverdatter. 
Planlegger du å dra hit så sett av hele dagen her. Det er mye å se, det er suvenirbutikker over alt og kan minne litt om tilstandene i Sabeltanns verden
I Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby kan du besøke
og utforske alle de kjente scenene fra hennes bøker

Pippi, Tommy, Annika, Kling og Klang har oppvisning et par ganger om dagen,. Utenom disse tidene kan man gå inn i Villa VIllekulla og se

Mattisborgen fra Ronja Røverdatter

Her kan man også gå inn og klatre rundt utenom teateroppsetningene.

Mange fine plasser i parken
I Nangyjala kan du møte Tengils soldater

Fjellet i Nangijala

Hulen bak Karmafossen

Nangijala med Katlas hule, Karmafossen, og det hele

Kirsebærdalem

I Katthult så vi Emil stjele julematen og gi til de fattige. Mye folk, men det føltes aldri overfylt

Junibakken

Karlson på taket

Per Pusling

Et av flere muligheter for en matbit

Saltkråkan var inne i dette bygget - det ble vi for trege til å få med oss før det stengte

Det er også bygd opp en del av gamle Vimmerby slik den var da Astrid Lindgren vokste opp. Litt som Lilleputthammer på Hunderfossen - men en god del større. 

mandag 17. juli 2017

Feriemodus - Katthult

Alle har vi vel et forhold til Emil i Lønneberget, men visste du at Katthult finnes på ordentlig? Gården heter Gibberyds Gård, er privateid og ligger 3 km nordvest for Rumskulla Kirke. Siden tidlig på 2000-tallet er Katthult blitt det offisielle navnet på gården.

I sommerhalvåret er gården åpen for besøkende og mange familier og andre tar en tur hit for å se bygningene som ble brukt under innspillingen av Emil-filmene på 70-tallet. 
Gården er åpen fra 10-18 som de fleste andre attraksjoner i Sverige og man kan få kjøpt litt kaffe og biteti samt suvenirer her. Her kan du se Alfreds drengestue, Snikkerboden (som ble bygd opp igjen etter at den brant ned i 2005) og nyte duften av nyslått høy og kanelboller og du kan tusle rundt i ro og fred mellom husene på gården. Bolighuset kan man ikke gå inn i for der bor folkene som eier gården men drengestua kan besøkes. 
Dagen før vi var der hadde det vært 900 betalende gjester og inngangen er 50 kr pr voksen. Barn under 6 år går gratis.
Hovedbygningen i Katthult - der Emil bodde og flaggstanga han heiste sin lillesøster Ida opp i. Så hun skulle se mariannelund
Katthult

Inngangen - her kan du betale med kort

Emil's hjem

Drengestua hvor Alfred bodde

Interiør i drengestuga

Hestene på gården

Snekkerboden

Gårdsveien til Katthult
4 timer og 50 minutter fra Svinesund. Vi valgte den øvreruta om Trollhättan av forskjellige årsaker som ikke hadde så mye med Katthult å gjøre.

fredag 16. juni 2017

Konfirmantfoto

Tradisjonelle konfirmantbilder på konfirmasjonsdagen tatt inne i kirka blir både ett fint og et høytidelig bilde. 




onsdag 17. mai 2017

17 mai i Venabygd og Ringebu

Ringebu Musikkforening starter fra Venabygd Montessori-skole

Ida Sofie Johnsen Kleven leder an toget i Venabygd

Ordfører Arne Fossmo leder toget i Ringebu (sammen med min nevø Jonas i hvit skjorte og slips til venstre)

Ringebu Fåvang Skolekorps