mandag 12. februar 2018

Fron Lasskjørerlag på tur

På tur opp Bergstulvegen i Venabygd
Litt bakgrunn for denne tradisjonen: 

Vintervegen over Venabygdsfjellet var ei viktig ferdselsåre mellom Gudbrandsdalen og Østerdalem frå byrjinga av 1800-tallet og framover. Gruvedrifta var i stor vekst og varer utanfrå var heilt naudsynt.  Rørosbanen kom i 1880 og da avtok lasskjøyringa og nå er tradisjone teke opp att med Fron Lasskjøyrarlag.

Denne kommentaren kjem frå ein gammal formannskapsprotokoll i Ringebu, og vart publisert på laget si facebookside av Ove Løkken: 

Ferdatrafikken og kvilestedet Holtesetra eller "Helvede kaldet". her var det kvileplass og møteplass for lasskjørere fra Fron, Ringebu og Øyer. Frå herredsstyremøtet i Ringebu 28. mars 1854 skriv sokneprest W.A. Fegt: "Thomas Holteseteren eller Helvede bør tilstaaes et bidrag til oppførelse av waaningshus og stall til bekvemmelighed for den mengde som aarlig reiser over Sollifjellet med korn og mel til Folldalen og Røros, ca 800-1000 lass hver vinter" Stallen skulle ha plass til 12-15 hester. Thomas skulle merke vegentil Bølhøgda med steinvardar eller stakar. Som betaling skulle det utliknast frå Sør-Fron, Ringebu og Øyer kommunar 1 skilling pr. skylddalar. Hervanka det nok ein dram og kortspel. Ein seinare prest i Ringebu, N.C. Hald likte ikkje navnet Helvede og fekk det forandra til Holtesetra. 






For mer av turen så besøk gjerne facebooksiden deres.
Rørosmartnan sine nettsider

søndag 4. februar 2018

Iskjørkja på Fåvang

Har du lyst til å oppleve isformasjonene i Tromsaelva? Det har du!


Isformasjonene er helt nydelige

Det er fin sti bort til Iskjørkja og det tar ca 20 minutter å gå. 
Det er viktig med godt fottøy - på turen  vår innover var det tørt og fint å gå. Men når det begynner å smelte, ise og bli glatt så kan nok deler av stien bli mer utfordrende. 
Infoltavlen har tekst på norsk, engelst og tysk. 

Kan du se den?
Iskjørkja ble første gang omtalt i en turist guide fra 1905 "Reisehaandbog for Gudbrandsdalen og Lillehammer" I den boken sto det at fossekallen bygger rede her inne, så det er sikkert lurt å trå varsomt her om sommeren. Men det er jo i vinterhalvåret at dette er et spektakulært skue. 

Hvordan Iskjørkja blir varierer noe fra år til år, nedbørmengder på høsten, og temperatur utover vinteren bestemmer dette. Jeg har aldri vært her før i år og ble veldig imponert. 

Det er mye dyreliv innover her også. Så mange spor etter rådyr og elg. En ting å ha i bakhodet er at elgen gidder ikke springe særlig på denne tiden av året, med så mye snø. Så møter du på en så ikke forsøk å jage den. Gå heller rundt eller tilbake. Den kan lett bli grinete og den har bra punch i beina. 




Iskjørkja er ikke lik i fra år til år - sånn så det ut i år