Nest siste dagen leverer vi bilen tilbake på flyplassen. Vi bor på Haymarket, og her er det veldig god kommunikasjon fra , - både til flyplass og sentrum. Sixt tar i mot bilen vår uten problemer og vi tar Edinburghs eneste trikk tilbake til byen. Angående Sixt så fungerte selskapet bra for oss til tross for overfloden av 1-stjerners tilbakemeldinger på Google. Men vi tegnet forsikring, og vi registrerte oss begge som sjafører av bilen. Dersom man ikke er registrert som sjåfør, og man havner borti en ulykke/uhell så dekker ikke noen forsikringer deg, og du kan risikere et millionkrav i verste fall. I enkelte land som f.eks Tyrkia blir du mest sannsynlig buret inn til saken er løst også - så leier man bil er det noen ting man må være klar over. Tegner man ful forsikring slipper man også egenandel for skader. Og det er fort gjort - og det trenger ikke være din feil heller. En ripe mens bilen står parkert over natta er du ansvarlig for. Dersom man velger å ikke tegne en slik forsikring så må man gå igjennom alle skader på bilen i forkant og dokumentere alt med bilder. For man kommer ingen vei med påstander i denne bransjen.
Folkeliv og stemning fra sentrum
Handlegata The Royal Mile
The Royal Mile er stedet å gå til om man vil handle. Her finnes alt mulig men det kan være greit å ta med seg et par tips. Om man ønsker souvenirer hjem, så vil du ikke at det skal stå Made in Chine på dem. Og da må du se etter Skottish Heritage merket.
Sketchers til nesten halv pris - good deal!
Nutctacker Christmas Shop - her er det jul hele året!
Games og puslespill, 3D modeller av spillverdner
Elephant House - kafeen hvor JK Rowling skrev om Harry Potter. Her er det mange turister og Potter-fans
Full kafe, så for oss ble det bare innom se
Godt poeng
Mange fine detaljer i byen
Etter all den kraftige skotske kosten var det helt greit med thai-mat
Sekkepipeverksted og butikk
Noe tok litt av her...
so.. ja.. det blir nok litt ulyd fremover haha
Haymarket Hub hotell, ligger perfekt til, er veldig billig - minner litt om Thon hotella. Små men helt greie rom. Pluss for fancy dekor og belysning
Kort sagt: Where did it all happen? Vi har hatt mange favorittopplevelser på turen, men denne dagen er i toppen altså. Jeg har lenge planlagt å besøke Doune (mye lengre enn Arnt tror) Og nå passet det veldig godt.
Doune Castle
Innspillingslokasjon for:
Monty Python - Game of Thrones - Outlander - Ivanhoe (1952)
Ps.. I den Ivanhoefilmen hadde faktisk Mad Jack Churchill en rolle som bueskytter. Mad Jack var den eneste som drepte fiende med langbue i 2 verdenskrig, og som sa at "En hver offiser som går til kamp uten sitt sverd er ikke riktig bevæpnet" og kjempet hele 2 verdenskrig med langbue, sverd og sekkepipe
Doune Castle er en skikkelig middelalderborg. Anlegget ble oppført av Robert Stewart, 1. hertug av Albany sent på 1300-tallet, etter at det første anlegget som skal ha blitt bygget på 1200-tallet ble ødelagt under den skotske uavhengighetskrigen.
Det er mulig å låne en audiogiude her, og fortellerstemmen er Terry Jones. I tillegg til hitoriske fakta forteller han også små morsomme anekdoter fra innspillingen av Monty Python og Ridderne av det runde bord. Doune castle var "Fench Castle i fimen
Borgen ble også brukt som WInterfell i sesong 1 av Game of Thrones
Her er et gjensyn med den fornærmende franske soldaten
Det pågår restaurering og billettinntektene fra oss turister er nok et godt bidrag til arbeidet
Her står jeg inne på kjøkkenet og ser på anretningen. Her ble maten plassert slik at serveringspersonalet kunne bringe detn ut til gjester og vertskap
Soverom i annen etasje. Dette lå over kjøkkenet og kanskje et av de lunere stedene vinterstid
Det var to store haller her, denne, som ble brukt til gjeester, middager og dans. Vedfyring i korga i midten
Under innspillingen av Outlander ble hele borgården her bygd om til en autentisk look, Det ble lagt plater og plast over plenen, 50 tonn med gjørme ble trillet inn her og det ble også satt opp trebygg.
Det er mange hensyn å ta om man velger filminnspilling på et vernet historisk sted som dette - her er litt behind the scenes på Outlander. Anbefaler serien forresten!
Lordens Hall.
Stirling Castle
Om slottet og slottets historie er det mye å fortelle - nok til flere bøker. En av de mest omtalte hendelsene er slaget ved Stirling Bridge der, William Wallace tok tilbake Stirling Castle fra Engelskmennene.
Wallace gikk hardt ut mot den engelske frontlinjen på 5 400 mann, og hans tilintetgjørelse av dem inspirerte de øvrige skottene til å slåss. Den 11. september 1297 oppnådde Andrew Murray og hans kaptein Wallace full seier ved Stirling Bridge.
Selv om skottene var undertallige maktet de jage den profesjonelle engelske armen på 300 kavalerister og 10 000 infanterister. Engelskmennene gikk på en katastrofe da de krysset over på nordsiden av elven. Den trange broen sørget for at kun få soldater kunne komme seg over broen samtidig, sannsynligvis kun tre i bredden. Skottene ventet inntil halvparten var over på nordsiden før de angrep og spredte kaos i de engelske rekkene. Etterhvert som de øvrige kom over broen ble de slaktet ned. Mens engelskmennene i de fremste rekkene forsøkte å trekke seg tilbake, presset de bakenfor på. Det store presset på broen ble for stort, den kollapset og enda flere engelske soldater falt i elven og druknet.
På samme tid hadde en annen del av den skotske hæren vadet over elven lengre oppe. Mens engelskmennene var fordelt på begge sider av elven angrep skottene fra to sider. John de Warenne, jarlen av Surrey, kunne bare hjelpeløs se på at på at hæren enten druknet i den dype elven Forth eller ble hakket i småbiter innen en time var gått. Hugh Crossingham krysset broen som de første av de engelske ridderne og var blant de første som stupte. Da han innså at han var fortapt red han mot den massive veggen av skotske spyd, ble dradd ned fra hesten og slaktet. Ifølge den engelske Lanecost Chronicle ble kroppen hans flådd og skinnet benyttet til å kle Wallaces' sverdhylster.
Den skotske seieren var overveldende og hvor England etterlot hundre døde riddere og fem tusen døde fotsoldater. Senere feiret Wallace serien ved å lede en stor og ustyrlig hæravdeling inn i Northumbria og Cumbria i en orgie av plyndring og herjing, inkludert klosteret Lanercost Priory i nærheten av Carlisle, og kun en hard snøstorm jagde skottene tilbake.
Da Wallace kom tilbake fra slaget ved Stirling Bridge ble han adlet av Robert Bruce og samtidig gjort til «Vokter av kongedømmet Skottland og Leder av dens armeer».
Senere ga William i fra seg sin posisjon til Robert Bruce - og engelsmennene ble rasende etter å ha blitt ydmyket av "bøndene". De kon tilbake og tok hevn og tok tilbake slottet. Robert Bruce
William Wallace monumentet sett gjennom et skyteskår på Stirling. På denne høyden ventet han med sine menn på å angripe den engelske hæren.
Den 11. juni 1304, etter å ha vært vitne til skottenes tapre innsats da Edvard seiret ved slaget ved Stirling Castle, besluttet Robert Bruce og William Lamberton å danne en hemmelig pakt med hverandre i «vennskap og allianse mot alle menn». Pakten besto i et samarbeid for å få Bruce til å bli den neste kongen i Skottland. Om en av dem brøt pakten skulle han skylde den andre en sum av 10 000 pund. Selv om begge hadde overgitt seg til engelskmennene var pakten et bevis på deres dype patriotisme og forpliktelse til å bevare Skottland og skotsk frihet. De var nå fast bestemt på å bruke all sin tid på å oppfylle pakten inntil den aldrende engelske kongen døde.
Nå som Skottland var forsvarsløs ville Edvard I få landet oppslukt og svelget av England. Den skotske adelen hadde igjen hyllet ham, og det var blitt etablert et styre som valgte ut de som senere samme år skulle møte det engelske parlamentet for å etablere regler for regjeringen av Skottland. Til tross for de skotter som deltok så var det engelskmenn som hadde den virkelige makten. Jarlen av Richmond, Edvards nevø, var den som ble utpekt til å lede den underordnede regjeringen av Skottland.
Mens dette skjedde ble William Wallace endelig tatt til fange i nærheten av Glasgow og brutalt henrettet den 23. august 1305. Edvard I trodde han ble kvitt en plagsom opprører en gang for alle, men isteden gjorde han Wallace til en martyr, en ‘større-enn-livet’ patriotisk helt for skottene. Istedenfor å avgjøre «det skotske spørsmålet» en gang for alle hadde Edvard skapt et uforsonlig fiendskap som ville spøke for ham resten av livet.
Turbulente tider - etter mye stridigheter og intriger ender det med at Robert tar tilbake Stirling fra engelskmennene i 1314 og destruerer slottet fullstendig. Brenner og knuser, fordi han ikke ønsker at engelskmennene skal forsøke å ta det tilbake.
Men det gikk bare 20 år, så kom slottet igjen under engelsk kontroll.. i 1337. Det varte i 4 år - i 1341-42 tok Roberr Stewart tilbake slottet for skottene. Stewart ble til Stuart og dette var starten på Stuart-dynastiet som varte i flere hundre år.
Mary Queen of Scots var født her
Slottet ble brukt som kongelig resistens i lang tid, men på 1600tallet flyttet den skotske kongen til london siden han også var arving til den engelske tronen og slottet ble stående ubrukt av andre enn de militære.
I vårt århundre er det gjort mye restaureringaarbeid
Vår skotske, engasjerte og patriotiske guide Rebecca. Virkelig en opplevelse. Anbefaler å ta en tur med guide, man får meg seg så mye mer.
Taket i The Great Hall. Skal du lage et tak på din egen middelalderborg er malen her
Queen Annes Garden
JJames 1 var glad i enhjørninger - se på tapetene
Dronningens seng - rekonstruksjon
De indre gemakker - rekontruksjon
Indre forsvarsmur
På grensen til overdose med historie i dag, men dette er jo spennende historie! Nå hører jeg rykter om at Netflix skal lage film eller serie om Robert The Bruse, og jeg har notert meg av skaperne av Game og Thrones har tegnet en millionkontrakt med Netflix - er det lov å håpe på en kombinasjon her?
Vi får se. For oss går nå turen til Edinburgh hvor vi skal levere bilen og kjøre trikk!
I dag går turen fra Inverness til Doune og vi skal forsøke å få med oss litt natur og litt whisky. Vi overnattet på AirBnb i Inverness - hos en koselig barnefamilie med med hun og kanin. Vi hadde nesten en suite inne i huset deres, med eget rom og tilsluttet bad og bare ca 500kr natta. Lettvint self-sjekk-in også. Helt supert. Sikkert en grei ekstra-inntekt for en barnefamilie, de hadde leid ut i 2 år her.
Dette fant vi ut måtte være kommunehuset i Inverness
Hovedgata
Dette tror jeg er den whiskyn jeg smake på som jeg likte best.
The Tomatin Distillery Visitor Centre ligger også i Inverness . Og med denne souveniren så setter vi kursen sørover. Vi skal til Doune i dag og rett og slettbare se hva vi finner på veien.
Ruthven Caastle
Et av mange gamle slott langs veien (Vi kjører A9) - om du vil kan du lese mer om der her
Med en avstikker til Glenmore får vi sett noen virkelig flotte naturområder.
Loch Morlich i Glennmore Nationalpark
Det blir noen kilometer på den gamle poloen!
Bro i Kenmore (A827)
Siden vi nå var på en avstikker så fant vi en alternativ rute (igjen) og tok en liten rast ved denne gamle broen. Men vi må ha litt mat og neste stopp må bli ett sted å spise. Og det fant vi litt lengre nedover: Falls Of Dochart, Killin.
Spisested ved Falls Of Dochart, Killin. God mat og sikkert et bra sted for overnatting også. Vi traff et par gjester som kom tilbake hit hvert år. Vi spiste haggis-middag her
Haggis - forbudt å servere i USA - fortreffelig mat :)
House Stark - GoT edition fra Dalwhinnie - den måtte jeg jo bare ha.
Denne kua fant vi på en avkjørsel fra A) hvor de hadde kafe og souvenirshop.
Dewar’s Aberfeldy Distilleryt
Dewar’s Aberfeldy Distillery hadde nok et av de vakreste destilleriene med tilhørende part. Anbefales en tur innom selv om man er lei av whisky - bare fordi det er så fint der. Og de har også veldig gode anmeldelser på Tripadviser.
Woodside Hotel - koselig rom med utsikt mot veien og like heftig frokost som over alt ellers.
Nok whisky og natur - nå er vi i Dounde og skal lade oss opp til en slakk dag i morgen. Da skal vi se slottet til Monty Pyton (French Castle) Winterfell og Stirlig Castle. Stay tuned!