søndag 4. februar 2018

Iskjørkja på Fåvang

Har du lyst til å oppleve isformasjonene i Tromsaelva? Det har du!

Isformasjonene er helt nydelige
Da må du ta turen til Fåvang og finne den hemmelige stien! Det finnes skilt her og der, så helt umulig er det ikke. 
Fra E6: kjør inn i Fåvang sentrum og kjør oppover Fåvangvegen. Det er den vegen som går opp ved Bunnpris og forbi Huset Granmo og barneskolen. Du skal til venstre oppi der et stykke - det står skilt til Iskjørkja. Da ender du på en gårdsplass, og stien går ned på enden av parkeringen. Parker pent - det er en privat gårdsplass. Ta gjerne med en gave til huseieren som lar oss få lov til å parkere der :D Det går også en sti i fra sentrum, men den er litt tung å gå om vinteren. På sommerstid er det merket tursti der. 
Det er fin sti bort til Iskjørkja og det tar ca 20 minutter å gå. 
Det er viktig med godt fottøy - på turen  vår innover var det tørt og fint å gå. Men når det begynner å smelte, ise og bli glatt så kan nok deler av stien bli mer utfordrende. 
Infoltavlen har tekst på norsk, engelst og tysk. 

Kan du se den?
Iskjørkja ble første gang omtalt i en turist guide fra 1905 "Reisehaandbog for Gudbrandsdalen og Lillehammer" I den boken sto det at fossekallen bygger rede her inne, så det er sikkert lurt å trå varsomt her om sommeren. Men det er jo i vinterhalvåret at dette er et spektakulært skue. 

Hvordan Iskjørkja blir varierer noe fra år til år, nedbørmengder på høsten, og temperatur utover vinteren bestemmer dette. Jeg har aldri vært her før i år og ble veldig imponert. 

Det er mye dyreliv innover her også. Så mange spor etter rådyr og elg. En ting å ha i bakhodet er at elgen gidder ikke springe særlig på denne tiden av året, med så mye snø. Så møter du på en så ikke forsøk å jage den. Gå heller rundt eller tilbake. Den kan lett bli grinete og den har bra punch i beina. 
Iskjørkja er ikke lik i fra år til år - sånn så det ut i årHvordan finner vi Iskjørkja? 

Et lite kart som viser hvordan du finner frem.