Kirkebyggingen i Norge startet omkring år 1000 da kristendommen var etablert. Da fikk Norge sin første byggeboom. I alt er det reist ryndt 3000 kirker i landet, men halvparten av disse er borte.
Frem til 1900 tallet ble de fleste kirkene bygget i tre og langkirker er den typiske norske kirkeformen.
På tur gjennom Luster i sommer fikk jeg se denne unnselige steinkirken ved siden av veien, og siden jeg ikke har så mange steinkirker i samlingen min så stoppa vi for å ta noen bilder.
Døra sto åpne og da vi gikk inn fikk jeg århundrets overraskelse! Målløs over prakten og med gåsehud kunne vi gå rundt i dette praktverket av et kirkebygg og nyte utrolig godt bevart kunst fra 1200 tallet
Denne portalen er laget av myk kleberstein og opprinnelig inngangen til kirken. Den er et praktstykke av et arbeide og i Norge er det bare Nidarosdomen som har slike portaler. Den er antagelig laget av bygdafolk.
Maleriene i våpenhuset er laget av en bygdekunstner som går under navnet Nils Maler og stammer i fra 1600 tallet. Til høre er fariseeren og tolleren, til venstre Jesus som renser tempelet, over døra er Jakops drøm og det nye Jerusalem I taket er stjernehimmelen.
Over prekestolen henger maleriet av prestefamilien Adam Reuz fra 1662. Prekestolen er i pilasterstil og i fra ca 1630. Til venstre er den man kalte "Fugleburet" som Oberst von Krogh (som finansierte mesteparten av alteret) bygde for seg og sin familie i 1699. Tre trinn høyere enn prekestolen.
Krusifikset over korbuen er i fra 1175-1200 og aldre enn kirken som er i fra rundt år 1250 |
Maleriet til venstre over fugleburet ser ut som prester men det er familien Lauritson som bærer en slags borgerdrakt. De tok senere navnet Heiberg, et navn opprinnelig fra Fortun. Etterkommerene til disse satte i gang det som er "De Heibergske Samlinger" i Kaupanger.
Altertavla er laget av en billedhogger i fra Bergen, Jørgen Schauer. Barokk stil i fra 1708. Alterkledet har årstallet 1675.
Like bak alteret til venstre kan man se at det er tre lag maling som er avdekka. Det eldste i fra 1300 tallet i gotisk stil, den andre fra 1500 tallet og det siste fra 1600 tallet. Hollands kunst.
Maleriene i taket under galleriet er også laget av Nils Maler |
Kongeinnganget |
Man kan her skimte brudestolen fra 1100-tallet og døpefonten i kleberstein fra middelalderen |
Denne praktfulle kirken er nok en av de fineste vi har i lander.
Lorentz Dietrichson (1906) skrev at Dalekirken i større grad enn noen annen kirke i Norge, har detaljer som er like med sankt Magnuskatedralen på Kirkwall på Orknøyene. Etter sagn skulle Dalekirken ha vært bygd av skotter (Qvale, 1810). Dietrichson mente at ættesamband med Orknøyene kunne ha ført til at en har fått steinhoggere fra Orknøyene.
Av mangel på palass og herregårder er kirkene det eneste monumentalbygget i mange bygdesamfunn og de norske kirkebyggene er landets viktigste kulturminner med hensyn til utvikling innenfor kunst, arkitektur og byggeteknikk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar