torsdag 25. juli 2019

Dag 3 Salisbury - Stonehenge - Morwellham Quay

Stonehenge


Et av verdens mest magiske steder. Ingen vet helt hvem som bygde dette, eller hvorfor Men at det har vært og er et hellig sted er det mange som er enige om. Og det er jo dette som vi ser på bildet under som man ønsker å se og glede seg over. 

Men det er det jo også en del andre som gjør. Så her skal jeg vise dere Stonehenge sin bakside også. 
For dette har blitt industri. Steinene sto i fare for å bli ødelagt av alle folkene som ville se på, ta på, pukke på dem, og derfor er det nå satt opp et gjerde rundt. For å komme inn i den sirkelen nærmest stenene må man kjøpe billetter på Visitors Center, der kan man også betale for en busstur frem og tilbake mellom parkering og steiner. 

Vi gjorde ingen av delene - ingen billett og ingen buss. 
Fra utsiden av gjerdet, og litt på baksiden kom jeg klar av alle turistene og fikk et greit utsyn til steinene

Stien opp til steinene er absolutt verd å gå . i alle fall i finvær. Det er 2.5 kilometer med ganske flatt terreng. Det er beitende dyr her så se hvor du tråkker :) 

Alle menneskene lager en bred sti opp til steinene og når vi nærmer oss så ser  vi at vi ikke er alene her.

Her ser du hvor nært man kommer med billett. Det er heldigvis ikke høye stykke gjerder, men bare en liten indikasjon på hvor man får lov å gå

Man MÅ jo bare lure på hvordan de fikk til dette og hvorfor. 
Steinsettingen ble sannsynligvis reist mellom 2500 f.Kr. og 2000-tallet f.Kr., det vil si i bronsealderen, mens vollen og graven er fra rundt 3100 f.Kr..

Masse suvenirer med teksten "I've seen the stones" var å få kjøpt, men de fleste sørget nok for å få et bedre bevis på at man har sett Stonehenge enn en plast-suvenir fra Kina. Her ser du også hvor nært/langt i fra man kommer uten å betale. 

Besøkssenteret. Nederst i veien ser du bussen, og parkeringsplassen for besøkende ligger på andre siden av senteret. 

Naboen til Stonehenge er det siste jeg fotograferer før vi drar videre. 
Komklusjon: Stonehenge er utrolig kult - men det er ingen skilt som forteller deg at du må ha billetter for å komme nesten helt bort til steinene. Billettene må kjøpes på besøkssenteret og det er 2.5 kilometer å gå tilbake.. siden du ikke har billett og kan sitte på med bussen. Vaktene der selger ikke billetter og billetter kan ikke kjøpes på nett.

Det var en bod som solgte frukt og bær der oppe, og det er fint drivstoff for tilbaketuren.

Vi gadd ikke å ta en tur til opp til steinene etter at vi hadde gått tilbake.  Vi følte ikke at vi hadde gått glipp av noe om vi ikke kom de få meterne ekstra.   Hadde vi vært klar over det før vi la i veg oppover stien så hadde vi nok kjøpt billetter. For  eldre og bevegelseshemmede folk vil jeg anbefale billett både for å komme nærmere og pga bussen frem og tilbake.


Salisbury

Salisbury-katedralen, eller   "Cathedral Church of the Blessed Virgin Mary" er et middelaldersk mesterverk. Det er Englands flotteste kirke og det beste eksempelet på tidlig engelsk gotisk arkitektur. Det er også en av Englands høyeste  med et spir på 123 meter.

I tillegg så finnes også her; det best bevarte av de fire eksisterende eksemplarene av Magna Karta. (En avtale som ble sluttet mellom kong Johan av England, adelen og geistligheten i England den 15. juni 1215. Den gav adel og prester fordeler blant annet i skattespørsmål, og tvang også kongen til å dele makten med de to øverste stendene.)






Her var forfatteren og nobelprisvinneren William Golding rektor - han er kanskje mest kjent for romanen Fluenes Herre (som også ble filmatisert) 


Morwellham Quay

Dette er en historisk elvehavn i Devonshire. Havna ble bygd for å støtte de lokale gruvene og var på høyden i viktoriatiden. I dag er det museum og vert for årets lokale ciderfestival som vi har billetter til!


Praktisk gjenbruk!

Vi er på bygda  - sittekomforten er upåklagelig!


Silent Disco! En veldig praktisk løsning: de som vil høre disko og danse får øreklokker med musikken på.
Slik kan resten av oss snakke med hverandre og skråle ciderviser uten å bli forstyrret av nymotens musikk.

The Wurzels er et "Scrumpy and Western" - band fra Somerset. De er
Når The Wursens kommer på scenen våkner folket. Skikkelig gøy! 
 Her er et klipp fra Youtube som - gjett om det var høy stemning da denne låta kom!

Tommy Banner er den som har vært med lengst - siden 1967.


Pete Budd , voka og diverse - Sedge Moore (Russ Crook), "born and bred in Somerset" på bass

Dan ‘Dribble’ Lashbrook
John Morgan - i følget bandet er han 80 år og landets eldste trommis

Natten senger seg  over Morwellham Quay- vi drar vil overnattingsstedet vårt og er klare for morgendagens eventyr

Og i morgen venter nye eventyr :) Les mer: Dag 4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar