fredag 27. desember 2019

Fotografere på nyttårsaften!

Synes du det er gøy med fyrverkeri? Tenker du litt som meg at, med så mange penger som går opp i røyk er det fint å kunne forevige noe av dette så har man glede av det senere også?
Men det er noen utfordringer med å fotografere fyrverkeri og det er flere måter å løse det på.
Her skal jeg forklare litt om innstillinger i kamera og hvordan man får til dette.

Finn deg et sted der du har oversikt og kan få se mange raketter på en gang. Det gir flere muligheter, også til å finjustere innstillinger. Dette bildet er tatt øverst i Brekkebakkene utover Ringebu sentrum. Skal du ha med mange raketter og mye hus med i bildet må du ha ganske lang eksponeringstid og da må kamera stå på stativ! Da må også blenderen være mindre (større tall = mindre åpning) Både for å slippe inn mindre lys og for å få større dybdeskarphet.

Blender: 11, ISO 400 eksponeringstid 6 sekunder
Dersom du ikke vil bruke stativ går det også an, men da er du avhengig av å kunne slippe inn  mer lys slik at du kan ha kortere lukkertid. På bildet under er det brukt største blender (minste tall) På dette objektivet her er det 2.8, ISO er 12800 og lukkertiden er 1/100 sekund som er sånn cirka det jeg klarer å fotografere på og fremdeles holde kamera i ro - i allefall på en dag som dette. Med litt bobler innabords så vil jeg uansett anbefale å bruke stativ.

Blender: 2.8, ISO 12800 eksponeringstid 0.1 sekunder
Nyttårsfyrverkeri er ikke til å spøke med - vær forsiktig og husk å holde god avstand til mennesker, hus og biler -  ellers kan det gå slik som her. Et batteri hadde feil slik at fyrverkeriet begynte å komme ut på siden og gikk rett i husveggen. Her ser du også hva som skjer om du har lang lukkertid - du vil bedre se banen til fyrverkeriet og alt som beveger seg foran kamera vil bli utydelig.
Blender: 5,6, ISO 100 eksponeringstid 5 sekunder
Markfyrverkeri gir fin belysning. Kanskje kan du få årets siste familiebildet nyttårsaften? Men husk gjerne å be familien se på deg - ellers blir det som dette og du får et fint bilde der alle ser rett til værs! Uansett - jeg ønsker dere alle en knakende fin nyttårsfeiring og et godt nytt år.
Blender: 4, ISO 800 eksponeringstid  0,4 sekunder
Kort oppsummert:

1. Finn et sted med god oversikt om potensielt mange raketter. Gjør deg klar i god tid - folk starter gjerne i halv 12 tida - fyrverkeriet har en topp mellom 12 og 12.15 og etter det er det meste over. En annen fordel med å være tidlig ute er all røyken som fyrverkeriet lager. Det blir mer og mer av den, og bildene er gjerne finest før kruttrøyken dekker hele området du vil fotografere.
2. Bruk stativ - start gjerne med blender 11, ISO 400 og lukker 6 sekunder. Gjør noen prøveopptak og juster deg inn til det som passer best for ditt ustyr og på din lokasjon.
3. Bruk vidvinkel - da får du med deg mer.
4. La andre stå for oppskytingen og hold avstand - du vil ikke ha glødende rakettregn på linseglasset. (eller noe annet sted forsåvidt)
5. Dersom alt annet feiler - bruk mobilen! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar