I perioden 1920 - 1970 hadde landhandleriene i Norge sin glansperiode.
Litt kort handelshistorie:
I 1299 påla en retterbot alle handelsmenn å flytte sin virksomhet inn til byene. Alle folk måtte da dra fra landsbygda og inn til byene for å handle. For å drive handel måtte kjøpmannen ha borgerskap på stedet.
Bykjøpmenn hadde de enerett på utskiping av varer, de kunne drive på en fast adresse noe som var ulovlig for handelsmenn utenfor byene. De hadde også enerett på import og kommisjonssalg.
Da loven om handelsnæring trådde i kraft i 1908 var bykjøpmennenes enerett på kommisjonshandel opphevet, og i grove trekk var da særrettene bykjøpmennene hadde hatt borte.
Landhandleriene blomstret opp og her kunne man få kjøpt det meste. Etter hvert hadde alle bygder minst en landhandel. Da selvbetjeningsbutikkene kom forsvant landhandleriene gradvis og i dag er det svært få landhandlerier som er i drift.
På Setskog i Aurskog-Høland finnes en slik landhandel som er omgjort til museum. Med rundt 18.000 autentiske varer er dette landhandel-museet helt unikt. Her kan man studere både det klassiske butikkinteriøret, tidsriktig reklame og det overveldende utvalget av varer - alt fra sjokolade og tobakk til papirklær fra 2. verdenskrig, bøker, blader og husgeråd. Ingenting her er naturlig nok til salgs, men i nabobygget ligger en liten butikk hvor man kan får kjøpt antikviteter, en kaffekopp og litt bite-ti.
En ekstra kuriositet er sykkelsamlingen i kjelleren på butikken. Her er det samlet en hel del gamle sykler, radioer og annet. Veldig kult sted å stikke innom - her får man også guiding og historien til bygget presentert av en koselig og engasjert guide fra venneforeningen som i dag drifter museet.
Det er åpent alle søndager i juni, juli og august kl 11 - 17.
Klassisk landhandel interiør |
Inngangspartiet med navnet til den siste eieren |
Coca Cola - reklamesykkel |
Kiosk og butikk - sykkelutstillingen er i kjelleren her |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar